fbpx

Колко се нагрява радиатора?

Много радиатори са свързани към котел за централно отопление. Котелът осигурява загряването на водата. Топлата вода се транспортира до радиаторите, откъдето топлината от водата се освобождава във въздуха в помещението. По този начин се създава приятна температура. Желаната стайна температура може да се настрои с помощта на термостат. Самият радиатор обаче може да стане значително по-топъл от зададената от вас температура. Но колко се загрява един радиатор?

Температура на радиатора

Вероятно ви се е случвало радиаторът да стане доста горещ. Дори когато настроите температурата на 21 градуса, радиатора се затопля много повече. Причината за това е, че един радиатор трябва да затопли въздуха в цялата стая. Ако водата в радиаторите не се затопли повече от 21 градуса, тя никога няма да направи това. Следователно котелът за централно отопление често загрява водата до 70 или понякога 90 градуса. След това тази нагрята вода се озовава във вашите радиатори. Това прави радиатора доста горещ, особено в началото. Ако стаята е сравнително топла, радиаторът също ще става все по-малко топъл.

Нискотемпературни радиатори

Не винаги водата в радиаторите достига температура от 70 до 90 градуса. Много модерни къщи с добра изолация е възможно да се отопляват при ниска температура. При такива, в отоплителните инсталации водата не се затопля повече от 55 градуса. Това наричаме още нискотемпературно отопление. Подовото отопление е добър пример за това. Има обаче и нискотемпературни радиатори. Следователно водата в такъв радиатор се нагрява значително по-малко, отколкото при „стандартните“ радиатори.

Нискотемпературните радиатори осигуряват равномерно отопление. Освен това те са и много по-енергийно ефективни. В крайна сметка водата трябва да се нагрява по-малко, така че котелът за централно отопление изгаря по-малко природен газ. Това обаче не означава, че една стая не се нагрява или става по-малко топла. Отнема повече време, за да се загрее стаята. Все пак е хубаво да можете да затоплите някои стаи за кратко време. Например баня. Ето защо много хора комбинират нискотемпературно отопление с електрически дизайнерски радиатор. С помощта на такъв електрически радиатор, който в днешно време е много енергоспестяващ, човек може да се стопли за нула време.

Радиатора не загрява или загрява съвсем малко

Радиаторът ви почти не се затопля или изобщо не загрява? Тогава това може да показва проблеми в радиатора. Ако в радиатора има въздух, той не загрява или почти не загрява. За да разрешите този проблем, трябва да го обезвъздушите. Можете да направите това чрез обезвъздушителния вентил в горната част на уреда. Поставете ключа за обезвъздушаване върху него и отворете крана. Оставете вентила отворен, докато въздухът изтича от радиатора. Ако въздухът е изчезнал, вашият радиатор със сигурност ще се затопли отново. Не е ли така? Тогава може да има проблем с вашия бойлер.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.