fbpx

7 приемущества при използването на топлинен рекуператор (HRU) или енергиен рекуператор (ERV)

ю1

Въведение към вентилационните системи с топлинна рекуперация (HRU) и енергийна рекуперация (ЕRV)

Защо трябва да се грижа за качеството на вътрешния въздух (КВВ)?

Качеството на вътрешния въздух в домовете, сградите и училищата е незабележим, но съществено важен компонент за цялостното здраве и благосъстояние на хората, които ги обитават. Всъщност Агенцията за опазване на околната среда (EPA) заявява, че лошото качество на вътрешния въздух е сред водещите причини за повечето заболявания. Средно замърсителите на въздуха в помещенията в лошо проветриви сгради могат да бъдат два до пет пъти по-високи от замърсителите на открито. Лошото качество на вътрешния въздух е предпоставка за размножаване на вредни частици като плесен, прах, цветен прашец, акари, пърхот и други. Постоянното излагане на тези замърсители може да доведе до заболявания, запушване на носа, главоболие, алергии и хронични респираторни заболявания.

Кои стъпки са важни за подобряване на качеството на вътрешния въздух?

Първо, важно е да се изследват различните източници на замърсители, които могат да допринесат за лошото качество на въздуха. След като тези източници бъдат идентифицирани и елиминирани, когато е възможно, важно е да се уверите, че сградата разполага с ефикасен механизъм, който да гарантира, че въздухът е свеж, чист и правилно вентилиран.

Вентилационните системи с възстановяване на топлина и вентилационните системи с възстановяване на енергия разреждат концентрацията на потенциално вредни замърсители, чрез непрекъсната подмяна общия обем въздух на обвивката на сградата няколко пъти на ден. Постоянният поток от пресен, филтриран и предварително кондициониран въздух спомага за под-държане на високо качество на въздуха в помещенията и комфортна вътрешна среда.

Какво представляват вентилационните системи с топлинна рекуперация и енергийна рекуперация ?

Вентилацията с възстановяване на топлина е балансирана меха-нична вентилационна система, която непрекъснато извлича застоялия въздух от сградата и едновременно снабдява сградата с предварително кондициониран, пресен и филтриран въздух отвън.

Преди доставката на пресния въздух в сградата, по-голямата част от енергията от отработения въздух се прехвърля към пресния въздух, благодарение на топлообменника. Повечето от енергията на комфортната стайна температура се възстановява, без да се смесват двата въздушни потока.

Това позволява непрекъснат поток пресен въздух, който поддържа стабилна, комфортна температура, като същевременно използва много малко енергия в сравнение със стандартните системи за отопление и охлаждане. HRV пренасят топлина или хлад, докато ERV пренасят, също така и влага. Климатичните условия и географ-ското местоположение на сградата определят коя система е подходяща за конкретно приложение.

Защо HRU и ERV системи са бъдещето?

Днешните сгради стават все по-херметични и по-изолирани поради строителните норми и осъзнаването на ролята на енергийната ефективност. Това осигурява определени предимства, като намаляване на топлинните загуби, проникване на замърсители и спестяване на енергия. Тъй като домовете стават все по-херметични, правилната стратегия за вентилация е задължителна. Дори в съществуващи домове, които не са непременно изключително хер-метически затворени, балансираната вентилационна система може значително да подобри енергийната ефективност и КВВ, чрез ограничаване на отрицателното налягане ( вентилация за отработен въздух и коминен ефект) през стените или шахтите. Без решение за балансирана вентилация с HRV или ERV, този въздух ще трябва да се нагрява или охлажда до стайна температура.

Вместо това, с контролирана балансирана вентилация, пресния въздух ще бъде кондициониран и филтриран през HRV или ERV.

7 начина, по които HRU и ERV подобряват качеството на вътрешния въздух

AdobeStock_144862897_treated_optimized

1. Дава Ви контрол на собствения въздух

HRV или ERV системи работят, като изсмукват въздух от влажни помещения, като бани и кухни, като същевременно доставят балансирано количество пресен филтриран въздух в обитаемите зони, като спални и дневни. С тези системи за механична вентилация собствениците на жилища и сгради имат по-голям контрол върху правилната вентилация на сградата и са независими от външни фактори, като времето или сезоните. Системата за разпределение на пресен въздух насочва оптимално темперирания пресен въздух към обитаемите помещения, който после се отвежда от отработените помещения навън.

Вентилацията за възстановяване на топлината помага да се преодолеят недостатъците на смукателната вентилация. Когато използвате само смукателна вентилация (вентилатори за баня), излишно изхвърляте отопление или охлаждане и не знаете откъде в сградата влиза въздух, за да компенсира налягането. Често той идва от доста непривлекателни места: потенциално под подове, между изолирани стени, тавани и шахти.

Вентилацията с възстановяване на топлина също помага да се преодолеят недостатъците на стратегията с естествена вентилация. Забележим недостатък на естествената вентилация е трудността при контролирането на въздушния поток в сградата. Напълно функционална естествена вентилационна система изисква внимателно планиране и внимание към разликите в налягането в точките за влизане и излизане на въздуха. Тези разлики в налягането са това, което насърчава стария въздух да излезе от сградата и новия въздух да влезе в подходящи количества. Функционалността и производителността на естествена вентилационна система зависи също от климата и времето, което може да доведе до ниско ниво на производителност, когато сградите са на места с промени във времето ежедневно и сезонно.

2. Предотвратява мухъл и бактерии

Проучванията показват, че тези патогени процъфтяват в домове и сградите с висока влажност, особено с нива на относителна влажност над 70%.
Патогени, като плесени, могат да причинят сериозни здравословни усложнения, като астма, алергични реакции и респираторни инфек-ции. Честите реакции на мухъл включват сърбеж, сълзене в очите, кихане, хрипове и дихателни усложнения. В някои случаи жителите на сградата могат да развият състояния, като свръхчувствителен пневмонит (вид белодробно възпаление), което може да причини мускулни болки, треска и загуба на тегло. Растежът на бактерии и гъбички също се стимулира от влагата и плесените в сградите. Излагането на влиянието на тези алергени може да доведе до сериозни здравословни заболявания, като астма или
хроничен обструктивен бронхит.

Чрез постоянно извличане на въздуха от помещенията и осигуряване на пресен въздух, HRV и ERV системите помагат да се създаде среда, в която няма растеж на мухъл, плесени и опасни бактерии.

3. Доставя пресен въздух без отваряне на прозорци

По-прости методи за естествена вентилация включват отваряне на врати и прозорци на къщата или сградата. Въпреки че това е често срещан метод за извеждане на използван въздух и въвеждане на пресен въздух, той също е добър метод за въвеждане на буболечки, алергени и други нежелани гости. Това може да доведе до цялостно намаляване на качеството на въздуха в помещенията и комфорта на обитателите на сградата.
Тъй като HRV система контролира потока на външния въздух към и извън сградата, прозорците могат да останат затворени. При затворени прозорци рискът от замърсители на въздуха, насекоми, прах, прашец и външен шум в дома намалява и сигурността се подобрява.

4. Облекчава алергиите

Някои страдащи от алергии са открили облекчение на симптомите, използвайки HRV. За разлика от въздухопречиствателите, които филтрират въздуха в една стая, системата HRV филтрира пресния въздух, навлизащ в целия дом, преди да го разпространи.
Тези филтри могат да премахнат много често срещани алергени, включително полени, прах и дори косми от домашни любимци. HRV филтрите са най-ефективни при периодична подмяна, така че е важно да имате система, при която филтрите са лесно достъпни за оптимална и лесна поддръжка.

5. Предотвратява опасностите от CO2

В лошо проветриви домове е вероятно въглеродният диоксид да се натрупа над допустимия праг от 1000 ppm, над който може да се наблюдава намаляване на нивото на комфорт. Този замърсен въздух може да допринесе за редица здравословни проблеми за тези, които живеят или работят в такива сгради.
Застоялият въздух може да причини сънливост и летаргия при тези, които са постоянно изложени на него. В по-тежки случаи, жителите могат да получат симптоми, като астма, главоболие и умствено замъгляване.

6. Премахва неприятните миризми

Друга категория замърсители на вътрешния въздух са летливите органични съединения. Тези вещества не само могат да бъдат нездравословни, но могат да създадат неприятни миризми в дома или в сградата. HRV или ERV помагат за разреждането на тези замърсители. Има стотици видове летливите органични съедине-ния, които са открити в закрити среди; някои от тези замърсители могат да включват азотен диоксид и въглероден оксид. Те могат да идват от редица източници, като горивни уреди или отработени газове от превозни средства на улицата или долепени гаражи.
Потенциални източници на летливи органични вещества са:

  • лепила и бои
  • свещи и восъци
  • домакински почистващи препарати и дезодоранти
  • разтворители
  • хоби и занаятчийски материали миризми от готвене
  • метаболитни процеси на хора, животни и растения
  • тютюнев дим

7. Възстановява топлина и хлад

Вентилаторите за баня взимат кондициониран въздух вътре от сградата и го изсмукват, без да възстановяват никаква топлина или хлад. Това води до навлизане на нефилтриран външен въздух през пукнатините и отворите в сградата. В следствие на това, Вашата отоплителна или охладителна система работи много по-усилено, за да поддържа оптимални температури в сградата.
Като много по-добра енергийно ефективна алтернатива, HRV непрекъснато улавя по-голямата част от енергията на кондиционирания въздух.
Всъщност високоефективните уреди на Zehnder възстановяват между 85-95% от тази енергия.

Заявете Вашата безплатна консултация

Искате да се възползвате от ползите на вентилационната система с рекуперация и търсите решение за Вашия проект? На база на нашия дългогодишен опит нашият екип ще изготви безплатната консултация, която включва изчисление на въздушните потоци, създаване на идеен проект за Вашия проект, както и изготвянето на оферта за цялостна вентилационна система.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.