fbpx

Подходящо ли е да ползвате вентилация с рекуперация по време на COVID-19?

#COVID-19 специално ръководство

Колко добро качество на вътрешния въздух наистина подобрява вашия комфорт у дома през цялата година и особено през #остани в къщи?

Вътрешният климат оказва съществено влияние върху нашия комфорт и благополучие, особено по време на #остани в къщи периода, когато прекарваме още повече време на закрито.

За вашето лично благосъстояние един важен факт е да осигурите високо качество на въздуха в помещенията. Лесен начин да направите това е с комфортна вътрешна вентилационна система.

Но как да използваме вентилационната система по време на COVID-19?

В това ръководство обобщаваме настоящите препоръки на настоящите познания в индустрията и здравето относно правилното използване на вентилационните системи по време на COVID-19.

Мога ли да продължа да използвам вентилационната си система както обикновено?

Да! Вирусите се предават чрез въздушно капкова инфекция на разстояние до 1.5 метра. Предаването, чрез вентилационни системи може да бъде почти изключено според съвременните познания [1].

  • Продължете да проветрявате!
  • Препоръчва се номинален или висок режим на вентилатация за осигуряване на голям обем чист външен въздух, който да разрежда потенциалните вътрешни вирусни частици.
  • Не се препоръчва максимален дебит, за да се избегне повторно разпрашаване на частици върху повърхности (например подове и мебели).
  • Намалете рециркулацията, ако има такава, или увеличете обема на пресния въздух. 

Трябва ли да инсталирам специални филтри?

Не, вирусните частици са твърде малки дори за най-добрите HEPA (високоефективни абсорбиращи частици) филтри, използвани в клинична среда (т.е. болници, лаборатории и др.).

Независимо от това, фините външни въздушни филтри (ISO ePM1) осигуряват разумна защита, като SARS-CoV-2

(Covid-19) частиците също така, се прикачват към по-големи частици, които вече са в зоната на улавяне на тези филтри [2].

  • Препоръчваме да използвате оригинални качествени филтри от Zehnder, тъй като те гарантират по-дълъг жизнен цикъл, по-малко поддръжка и по-ефективна работа.

Ами вътрешната влажност?

Влажността на закрито може да играе роля в живота на вирусна частица и риска от инфекция. Известно е, че рискът от заразяване с грипни вируси е най-нисък, когато влажността на въздуха в помещението е между 40% и 60%. Дали това също играе роля при корона вирусите не е известно.

  • Влажността на въздуха в помещението се поддържа най-добре в рамките на нормалните нива на комфорт от 40% до 60%.
  • Препоръчваме да се използва вентилация с възстановяване на влагата, за да се намалят крайни-те граници на относителната влажност в помещението.

Какво ще кажете за вентилационни системи с възстановяване на топлина и влага?

Вентилационните системи със системи за рекуперация на топлина или влага възстановяват енергията на отработения въздух и я прехвърлят към пресния въздух.

Не самият въздух!

Топлообменниците Zehnder, с патентованата си полимерна мембрана, позволяват пълно разделяне на въздушните потоци и никакъв пресен въздух не може да влезе в контакт с повърхности, изложени на отработен въздух.

Какъв вид вентилационна система е най-добра?

Използвайте балансирана вентилация, вместо смукателна вентилация (където пресният векондициониран въздух влиза през решетки или въздушни течове, без филтриране), за да избегнете навлизането на замърсители в сградата.

Мога ли да отворя прозорците за да увелича вентилацията?

Да, можете да отворите прозорците за известно време, въпреки че вентилационната система работи. Това още повече разрежда въздуха в това помещение. Въпреки това, ние не препоръчваме да правите това в гъсто населени или замърсени райони, за да се избегне навлизането на замърсители
(напр. прах, мръсотия, NOx и др.) в закритите помещения.

Добре е да знаете, че:

Възстановяването на влага може гъвкаво да бъде монтирано по всяко време.

Ако вече се възползвате от удобна вентилация на закрито от Zehnder, имате възможност да добавите възстановяване на влажността на по късен етап.
Енталпийният топлообменник Zehnder може да бъде интегриран във вашата вентилационна система Zehnder по всяко време.

С вентилационните системи с рекуперация на Zehnder, винаги правите перфектния избор за идеален вътрешен климат

Създайте своя личен комфортен климат за Вашия дом и се насладете на цял набор от предимства

Подобрен комфорт, благодарение на високо качество на вътрешния въздух

Постоянното високо качество на въздуха в помещенията ви осигурява подобрен комфорт у дома чрез непрекъснато подаване на чист въздух и паралелно намаляване на CO2. Това води до:

  • по-добра концентрация по време на работа в домашния офис или с домашните на децата ви
  • по-добър сън през нощта и
  • подобрено цялостно благосъстояние.

Грижа за твоето здраве

Постоянното високо качество на въздуха в помещенията ви осигурява подобрен комфорт у дома чрез непрекъснато подаване на чист въздух и паралелно намаляване на CO2. Това води до:

Допълнителен летен комфорт

През горещите летни месеци, топлината не може да влезе в сградата, въпреки че във всички стаи все още се подава пресен въздух. Това означава, че можете да се възползвате от допълнителен комфорт и намален риск от прегряване на сградата Ви през лятото.

Допълнителен летен комфорт

Чрез възстановяване на топлината и хлад и допълнително възстановяване на влага, благодарение на Вашите вентилационни системи, можете да намалите драстично енергийните си разходи.

Източници:
Препоръките се основават на настоя щите познания за вентилацията и здравето към дата 23 април 2020 г. и подлежат на промяна при допълнителна информация.

RKI отговори: „Тъй като COVID-19 е инфекция, разпространявана главно чрез капчици (и не се предава основно по въздух), не може да се приеме, въз основа на текущата информация, че SARS-CoV-2 (COVID-19) може да се разпространява чрез механични вентилационни системи (например в обществени сгради, хотели)“

[1] Robert Koch Institute (RKI) / CCI: Should ventilation systems be switched off as a precaution against the transmission of COVID-19 („corona viruses“)?
[2] EN ISO 16890-1:2016, Air filters for general ventilation – Part 1: Technical specifications,
requirements and classification system.
based upon particulate matter efficiency (ePM).

Заявете Вашата безплатна консултация

Искате да се възползвате от ползите на вентилационната система с рекуперация и търсите решение за Вашия проект? На база на нашия дългогодишен опит нашият екип ще изготви безплатната консултация, която включва изчисление на въздушните потоци, създаване на идеен проект за Вашия проект, както и изготвянето на оферта за цялостна вентилационна система.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.