fbpx

Винаги идеален климат с

Дизайнерски радиатори за комфортно отопление

С дизайнерските радиатори на Zehnder вие внасяте топлина и дизайн във вашия дом. За всяко жилищно помещение и за всеки тип отоплителна система ще намерите подходящ радиатор.

Решение за всеки тип отоплителна система

Всеки дом е различен. Кой тип дизайнерски радиатор е подходящ за вашата ситуация? Това зависи от редица фактори като: размера на помещението, което ще се отоплява, степента на изолация и наличието на други системи в къщата. Можете да изберете дизайнерски електрически радиатор (Plug-In), отопление с топла вода (централно отопление), нискотемпературен дизайнерски радиатор или да изберете комбинация между електрическо и централно отопление (хибридно отопление). Който и тип да изберете, Zehnder ще ви осигури комфорт.

Дизайнерски радиатори за всекидневна

Изберете предпочитания от вас радиатор

Запитайте се какво ви подхожда (във вашия случай и разпределение) и след това изберете дизайн, който допълва пространството. Съвет: заложете на стила, защото комфортът, разбира се, винаги е гарантиран. С дизайнерските радиатори Zehnder вие сте сигурни че получавате максимален комфорт и стилен дизайн, които допълват всяка стая.

Радиатор, който пасва точно на вашия интериор

Радиаторът е повече от предмет за употреба – той е стилен предмет, който допълва вашия интериор.
Zehnder доставя радиатори в стил, който идеално пасва на вашия интериор.

Често задавани въпроси

За дизайнерските радиатори

Повечето хора знаят какво е радиатор, но често си представят старовремски предмет, висящ на стената. Съвременните радиатори обаче са значително променени. Както подсказва името, дизайнерският радиатор е красив радиатор, който често изглежда малко по-различен по форма или цвят от „класическия“ радиатор. Отчасти поради това за всеки интериор има подходящо отопление. Днес можете да изберете дизайнерски радиатор, който е не само функционален, но и стилен. 

При централното отопление радиаторът е част от отоплителната система в дома. Всеки радиатор в къщата е свързан към котела за централно отопление. Връзката между двете части се осъществява с помощта на тръби. Модерните радиатори са свързани към две тръби. Желаната температура се задава от термостата. След това се включва котел, за да загрее водата в отоплителната система. После тръбата в горната част на радиатора доставя гореща вода, и топлината от водата се освобождава във въздуха, който протича покрай радиатора. Докато водата се охлажда, тя циркулира все по-надолу във вашия радиатор. Щом изстине се източва през тръбата на дъното. Котел за централно отопление отново загрява връщащата се вода. Това създава постоянен процес, създавайки приятна температура.

Електрическият радиатор работи малко по-различно. Той е пълен с масло. Това масло се нагрява в самия радиатор с помощта на електричество. След това това масло циркулира през радиатора, отделяйки топлина. В сравнение с централното отопление, електрическият радиатор затопля стаята много по-бързо. Това е така, защото електрическото отопление е децентрализирано и например банята се загрява за отрицателно време.

В днешно време има безброй радиатори, от които да избирате. Повечето от радиаторите са много сходни на външен вид. Искате ли да закупите специален радиатор: ефектен, цветен радиатор, радиатор със специална форма или радиатор, който се слива напълно с вашия интериор? Можете да си купите дизайнерски радиатор.

Освен, че един радиатор трябва да е красив, той разбира се трябва да е и подходящ за отопление на съответното помещение. Кой радиатор ви трябва зависи преди всичко от размера на помещението, което трябва да се отоплява. Има разлика между радиаторите по отношение на мощността. Искате ли да отоплявате голямо пространство? Тогава се уверете, че не купувате радиатор с малък капацитет. Радиаторите с малък капацитет отнемат повече време, за да затоплят напълно една стая. Трябва ли една стая да се затопли бързо? Тогава изберете радиатори с голям капацитет.

Функцията на помещението също определя кой радиатор е най-подходящ. Не прекарвате еднакво време във всички части на дома си. В резултат на това не е необходимо да инсталирате радиатор с голям капацитет във всяка стая. Например, имате ли складово помещение, което (почти) никога не посещавате? Или търсите радиатор за тавана? Тогава често е достатъчен радиатор с малък капацитет. Имате ли стая, в която често присъствате за кратко и искате да се затопли бързо? Например, помислете за банята. Тогава е полезно да имате радиатор с голяма мощност. И накрая, поставянето на радиатор с вертикален дизайн може да спести място в малки пространства. Тези видове радиатори са идеални за предварително загряване на кърпи, например. Може да се спрете и на вертикален радиатор заради разпределението на помещението.

Zehnder предлага четири различни вида дизайнерски радиатори.

На първо място, електрическото отопление. Електрическият радиатор често се използва в съвременните жилища с добра изолация. Той се вписва идеално в енергийно ефективен дом, особено когато се комбинира със слънчеви панели и вентилация с възстановяване на топлината. Електрическото отопление се избира и за помещения, които трябва да се затоплят приятно за кратко време. Например в банята. Електрическият радиатор често се използва като допълнение към сравнително бавни отоплителни системи като подовото отопление.

Вторият вид дизайнерски радиатор е за отопление на топла вода. Радиаторът е свързан към ТЕЦ. Водата се нагрява в котела до около 80 градуса по Целзий. След това преминава през радиатора и загрява въздуха в помещението.

Като трети вариант се предлагат дизайнерски радиатори за нискотемпературно отопление. При нискотемпературно отопление водата, която минава през радиатора (или например през подовото отопление) е максимум 55 градуса по Целзий. Този тип отопление е подходящо само за жилища, които са добре изолирани и обикновено са част от система с термопомпа.

И накрая, Zehnder предлага дизайнерски радиатори за хибридно отопление. Този тип отопление е комбинация между парно и електрическо отопление. Радиаторът ще се отоплява стандартно с топла вода (централно отопление) и при желание може да се даде допълнителен „топлинен тласък“ с електричество.

Когато търсите радиатор ще забележите, че радиаторите имат различни размери. Някои хора са склонни да заложат на малък радиатор. В крайна сметка те са по-малко забележими от голям радиатор. Малкият радиатор обаче не винаги е най-добрият избор. По-големите радиатори често имат по-голяма мощност и следователно могат да затоплят помещението по-бързо. В помещения с ограничено пространство на стените, като кухни или бани, вертикалните (дизайнерски) радиатори могат да предложат решение. Тъй като в днешно време има много красиви дизайнерски радиатори за продажба, радиаторите могат да бъдат и приятно допълнение към интериора, вместо необходима стока. В една тоалетна, например, е излишно да окачите голям радиатор. Обикновено това е малко пространство. Освен това един жител идва тук само няколко пъти на ден. Ето защо виждате, че много хора избират малък радиатор за тоалетната си. Този радиатор също не трябва да има много голям капацитет. Все пак целта на радиатора е да не е мразовито в тоалетната. Но не е задължително да е и двадесет градуса.

Много хора смятат, че всеки радиатор отделя еднакво количество топлина. Това обаче е погрешно схващане. Количеството топлина, което радиаторът отделя, зависи от редица фактори. Например, видът на радиатора играе роля в топлинната мощност. Колкото повече панели и ребра има, толкова повече топлина отдава един радиатор. Размерите на радиатора също играят роля. Често се случва по-голям радиатор да загрее по-бързо голямо количество въздух. Винаги има повече място за вода или масло в голям радиатор, отколкото в малки радиатори.

Подовото отопление отнема време, за да загрее една стая. Това може да е неудобно в стая, където е желана бърза, временна топлина. Един електрически радиатор може бързо да излъчи много топлина. Освен това електрическото отопление става все по-енергийно ефективно в наши дни. Това прави дизайнерския електрически радиатор приятно допълнение към например баня с подово отопление.

Цената на един радиатор зависи от следните фактори:

  • Размерът
  • Мощността
  • Дизайна
  • Материала на радиатора
  • Персонализацията (цвят, форма и други)

Свържете се с нас, за да получите консултация за най-доброто решение според вашите нужди!

Обаждате се на монтажна фирма за монтаж на радиатор. Професионалистите на такава компания знаят точно как да инсталират радиатори. Наемането на монтажник обаче води до разходи. Разбира се, първо искате да знаете колко струва един радиатор, преди да се обадите на професионалист. Както при цената на един радиатор, тук също играят роля редица фактори. На първо място, това се отнася до броя на радиаторите. Само един радиатор ли трябва да се монтира? Тогава разходите са много по-ниски, отколкото когато става въпрос за радиатори в целия ви дом.

Ако изберете нови радиатори, може да са необходими и нови тръби. Това води до допълнителни разходи. Материалът трябва да бъде закупен и монтажникът се нуждае от повече време за това. Искате ли да поставите допълнителен радиатор в хола си например? Тогава това се отразява и на цената на един радиатор. Има голям шанс все още да няма тръби на новото място. В този случай първо трябва да се монтират тези тръби. Тогава инсталирането на радиатор струва значително повече, отколкото когато става въпрос само за смяната му.

Радиатор, който е свързан към централното отопление, понякога трябва да бъде обезвъздушаван. Може да се случи да попадне и въздух, освен водата в отоплителната система. Този въздух заема пространството, налично за топла вода в отоплителната система. Тъй като горещата вода се разширява, тя заема повече място. Когато водата се охлади, тя заема по-малко място, оставяйки повече място за въздух. Това не е желателно, защото може да предизвика шум и радиатора да не загрява или да загрява само частично. Как въздухът влиза в радиатора не винаги е ясно. Може да е останал при допълването на радиатора или може да се е вмъкнал в системата чрез неправилно поставени тръби. Но как да разберете кога да обезвъздушите радиатора? Можете да разпознаете наличието на въздух в радиатора по два начина.

1. Студени радиатори

Има ли радиатори, които не загряват или загряват само частично, когато настроите термостата? Това често показва наличието на въздух в инсталацията. Ако има въздух в радиатора, само долната половина ще се затопли. Въздухът е по-лек от водата, така че се издига в радиаторите. Така се нагрява само дъното на радиатора. Има ли много въздух? Тогава радиаторът може дори да остане напълно студен.

2. Чуват се странни шумове

Въздухът в радиаторите не само може да се усети, но в някои случаи можете също да го чуете. Ако в радиатора има въздух, вашето отопление може да издава странен шум. Често чувате тиктакащ или бълбукащ звук. Това може да се обясни с постоянно издигащите се въздушни мехурчета във водата в радиатора.

Никога не е необходимо да обезвъздушавате електрически радиатор! В такъв радиатор има масло. Това масло остава почти същото като обем, когато се нагрява. В резултат на това при електрическото отопление има затворена система, така че не е необходимо обезвъздушаване.

Въздухът в радиатора е изключително досаден. Тиктакащият звук може да дразни, но най-досадното е, че в къщата остава по-хладно. Достатъчна причина за отстраняване на въздуха от инсталацията. Това се прави, като обезвъздушите радиатора. Можете лесно да обезвъздушите радиаторите си сами, защото това не е сложно нещо. С посочените стъпки по-долу можете да обезвъздушите радиатора за нула време.

Стъпка 1: Увеличете термостата до максималната температура (отворен докрай). Достигната ли е температурата? Ако да, изчакайте малко и след това извадете щепсела от котела.

Стъпка 2: Вземете ключ за обезвъздушаване и преминете през всички радиатори. Винаги започвайте с най-високите радиатори, защото въздухът се издига нагоре. Първо затворете крана на радиатора и поставете съд под обезвъздушителния вентил. Сега бавно отворете крана с ключа. Чува се как въздухът излиза. Често излиза с малко влага. Не затваряйте крана, докато не чуете да не излиза повече въздух. Преминете през всички радиатори в къщата.

Стъпка 3: Накрая проверете налягането на водата във вашия бойлер. Тъй като въздухът е извън инсталацията, налягането може да е паднало. Налягането винаги трябва да бъде между 1,5 и 2,0 бара. Налягането по-ниско ли е? Тогава трябва да напълните бойлера.

Един радиатор има сравнително дълъг живот. Това ви позволява да използвате отоплението в продължение на години, без да изпитвате никакви проблеми. Това е главно защото частите на радиатора не се износват или почти не се износват. Въпреки това, може да изберете да смените радиатора. Това може да се дължи на няколко причини. Сменили сте интериора? Ще правите ремонт? Искате да спестите място с вертикален радиатор? Или търсите добър заместител на грозен, остарял радиатор? Тогава можете да замените такъв радиатор с дизайнерски.

Друга причина да изберете нов (дизайнерски) радиатор може да бъде консумацията на енергия. Смятате ли, че вашите радиатори консумират много енергия? Тогава това също може да е причина да смените радиатора си. Особено старите радиатори не работят икономично. Радиаторите, които се продават днес са много по-икономични в това отношение. Освен това работят много по-ефективно. Това води до по-бързо затопляне на помещението и в допълнение температурата остава постоянна за по-дълго време.

Радиаторите имат дълъг експлоатационен живот. Това важи и за дизайнерските радиатори. Това е така главно защото са направени от стомана. Но колко дълго всъщност издържа дизайнерският радиатор? Много хора нямат представа за това. Често се смята, че един радиатор може да издържи цял живот. Но така ли е в действителност? Като цяло един радиатор наистина издържа десетилетия. Има възможни ситуации, в които експлоатационният му живот да приключи по-бързо. Това може да се случи поради няколко причини. По-долу обсъждаме някои от тези причини. Също така ви даваме съвети за удължаване на живота на вашия дизайнерски радиатор.

Животът на един дизайнерски радиатор
Един радиатор обикновено издържа от 20 до 30 години. Това важи и за дизайнерски радиатор. Тъй като радиаторите издържат толкова дълго, е разумно да инвестирате в красив радиатор с вечен дизайн. Продължителността на живота на дизайнерския радиатор естествено зависи от редица фактори. Освен всичко друго, качеството на самия радиатор, а също и средата, в която e монтиран. Например, радиатор, който е монтиран на влажно място, може да ръждяса по-бързо, ако е повреден. 

Удължете живота на дизайнерския радиатор
Вие имате най-голямо влияние върху продължителността на живота на дизайнерския радиатор, когато го купувате. Когато радиаторът е с повредено покритие, той може да ръждяса във влажна среда. Ето защо е разумно да закупите дизайнерски радиатор с висококачествено покритие. Все пак има опции, ако дизайнерският радиатор трябва да може да издържи по-дълго време. Например, можете да изберете радиатор, който е поцинкован. Върху радиатора е нанесен слой цинк за предотвратяване на корозия. Ако искате да изключите напълно ръждата, можете да изберете дизайнерски радиатор от неръждаема стомана. Те обаче са по-скъпи.

Когато радиатора вече не загрява правилно, това не означава непременно, че трябва да се смени незабавно. Понякога обезвъздушаването на радиатора е решението. Можете сами да направите това обезвъздушаване.

Можете също така да удължите живота на радиатора, като го поддържате чист. Има много дизайнерски радиатори с по-големи разстояния между тръбите, което ги прави лесни за почистване.

Сменете радиатора
Тъй като радиаторите всъщност не се износват, не е необходимо да ги сменяте бързо. И все пак има няколко причини, поради които бихте искали да смените радиатора. Една от причините може да е, че искате енергийно ефективен нов радиатор. Например нискотемпературен радиатор.

Друга причина може да е, че искате модерен радиатор или радиатор със специален дизайн, който също така има различна функция. Например вече има цветни дизайнерски радиатори и радиатори със специални форми. Примери за последните са извити радиатори, ъглови радиатори и дизайнерски радиатори. Тези дизайнерски радиатори могат да се използват като разделител на стая или дори като пейка или парапет.

Много радиатори са свързани към котел за централно отопление. Котелът осигурява загряването на водата. Топлата вода се транспортира до радиатори, откъдето топлината се освобождава във въздуха в помещението. По този начин се създава приятна температура. Желаната стайна температура може да се настрои с помощта на термостат. Самият радиатор обаче може да стане значително по-топъл от зададената от вас температура. Но колко се загрява един радиатор?

Температурата на радиатора
Вероятно ви се е случвало радиаторът да стане доста горещ. Дори когато настроите температурата на 21 градуса, един радиатор се затопля много повече. Причината за това е, че радиатора трябва да затопли въздуха в цялата стая. Ако водата в радиаторите не се затопли повече от 21 градуса, тя никога няма да направи това. Следователно котелът за централно отопление често загрява водата до 70 или понякога 90 градуса. След това тази нагрята вода се озовава във вашите радиатори. Това прави радиатора доста горещ, особено в началото. Ако стаята е сравнително топла, радиаторът също ще става все по-малко топъл.

Нискотемпературни радиатори
Не винаги водата в радиаторите достига температура от 70 до 90 градуса. Много модерни къщи с добра изолация е възможно да се отопляват при по – ниска температура. При такива отоплителни инсталации водата не се затопля повече от 55 градуса. Това се нарича  „нискотемпературно отопление“. Подовото отопление е добър пример за това. Има обаче и нискотемпературни радиатори. Следователно водата в такъв радиатор се нагрява значително по-малко, отколкото при „стандартните“ радиатори.

Нискотемпературните радиатори осигуряват равномерно отопление. Освен това те са и много по-енергийно ефективни. В крайна сметка водата трябва да се нагрява по-малко, така че котелът за централно отопление изгаря по-малко природен газ. Това обаче не означава, че една стая не се нагрява или става по-малко топла. Отнема повече време, за да се загрее една стая. Все пак е хубаво да можете да затоплите някои стаи за кратко време. Например банята. Ето защо много хора комбинират нискотемпературно отопление с електрически дизайнерски радиатори. С помощта на такъв електрически радиатор, който в днешно време е много енергоспестяващ, човек може да се стопли за нула време.

Радиаторът не загрява или почти не загрява
Радиаторът ви почти не се затопля или изобщо не загрява? Тогава това може да показва проблеми в радиатора. Ако в радиатора има въздух, той не загрява или почти не загрява. За да разрешите този проблем, трябва да го обезвъздушите. Можете да направите това чрез вентила за обезвъздушаване в горната част на уреда. Поставете ключа за обезвъздушаване върху него и отворете крана. Оставете вентила отворен, докато въздухът изтича от радиатора. Ако въздухът е изчезнал, вашият радиатор със сигурност ще се затопли отново. Това не е помогнало? Тогава може да има проблем с вашия бойлер.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.