fbpx

Винаги идеален климат с

Радиатори за баня

Радиатори за баня Zehnder

Какъв тип радиатор за баня ми е необходим?

Чудите се от какъв радиатор за баня имате нужда? Тогава първо помислете с каква цел ще използвате радиатора. Трябва ли да отоплява стаята? И ако е така, колко голяма е стаята? Или радиаторът е предназначен само за отопление на кърпи? По-долу ви представяме редица възможности, които имате при избора на правилния радиатор за баня.

Колекция "Премиум"

Колекция "Качество"

Колекция ZEHNDER STUDIO

Радиатор за кърпи

В много бани, където има подово отопление, виждаме и радиатор. Обикновено това е вертикален радиатор за баня. Предназначението на този радиатор е не толкова да затопли стаята – все пак подовото отопление вече се грижи за това – а да загрее предварително кърпите. Ето защо този тип радиатори се наричат още „радиатори за кърпи“. При този тип радиатори за баня е оставено по-голямо разстояние между тръбите. Това оставя достатъчно място за окачване на кърпи.

Електрически радиатори за баня

В допълнение към радиаторите, които са свързани с парно, в баните вече се монтират все по-икономични електрически радиатори. Това решение за отопление се вписва добре в модерни, енергийно ефективни домове. Защо? Отчасти защото електрическите радиатори за баня са удобно допълнение към нискотемпературните отоплителни системи. Пример за такава нискотемпературна отоплителна система е подовото отопление в банята. Подовото отопление е сравнително бавно при затоплянето на помещението и също така липсва лъчиста топлина. В резултат на това, това енергийно ефективно решение понякога може да се възприема като студено. Електрическия радиатор за баня е добро допълнение. Това осигурява комфортно топлинно лъчение.

Освен това електрическите радиатори за баня днес са много енергийно ефективни и също така имат много мощност. Това ще затопли вашата баня за отрицателно време. Електрическият радиатор за баня предлага и предимството на функцията „седмична програма“, която може да се задава индивидуално. Това гарантира, че банята е с желаната температура точно когато искате да вземете душ. Радиаторът за баня се включва и изключва автоматично в зададения час. Това гарантира комфорт и предотвратява ненужната консумация на енергия.

Често задавани въпроси

За радиаторите за баня

Много дизайнерски радиатори могат да бъдат поставени в банята по най-различни начини. Един от вариантите е радиаторът за баня да се постави като разделител на стаята. Друг уникален вариант е да използвате нисък хоризонтален радиатор за баня като пейка. Дизайнерският радиатор е нещо, което заема видно място в банята поради своята форма и/или цвят. Много хора избират електрически радиатор за баня заради лесния монтаж. Такъв радиатор не трябва да бъде свързан към тръбите за вода. Това означава, че електрическия радиатор може да бъде поставен на всяко желано място. След това остава само да затворите, да включите в контакта и готово.

Банята е влажно място, поради което е необходимо редовно да почиствате своя радиатор. Ако покритието на вашия радиатор е повредено, то може да ръждяса. Вероятността от ръжда е по-голяма във влажна стая като баня. Ето защо е важно да почиствате внимателно своя дизайнерски радиатор. По-долу ще намерите няколко съвета:

  • Уверете се, че вашият радиатор не е по-горещ от 25 °C по време на поддръжката. Ако е по-топъл, водата, която използвате за почистване на радиатора в банята, ще се изпари и може да се образува варовик.
  • Използвайте мека кърпа. Груба кърпа или абразивни материали могат да повредят покритието на радиатора.
  • Хладката вода често е достатъчна за отстраняване на повърхностни замърсявания. Ако има упорита мръсотия по радиатора използвайте неутрален препарат. Това означава, че трябва да се избягват почистващи препарати, съдържащи корозивни вещества. Примери за вещества, които могат да повредят вашия радиатор в банята, са естер, кетон, алкохол, гликолов етер и халогенирани въглеводороди.
  • Не използвайте парочистачки за почистване на радиатора в банята. Парата от тях може да бъде толкова гореща, че да повреди покритието. Освен това има опасност от късо съединение при електрическите радиатори за баня.

Ако радиаторът е предназначен само за отопление на кърпи, вариант с малка мощност ще бъде достатъчен. Такъв е случаят например, когато освен радиатора в банята има и друг източник на отопление, като например подово отопление. Нямате подово отопление в банята си? Тогава освен кърпите, радиаторът трябва да отоплява и помещението. В такъв случай изберете радиатор с по-голяма мощност, в зависимост от размера на помещението, което ще отоплявате.

Разходите за дизайнерски радиатор зависят силно от мощността, размера и версията (централно отопление, електрическо или хибридно). Повечето дизайнерски радиатори за баня се произвеждат стандартно в бяло и (матово) черно. Често се предлагат специални цветове и повърхности срещу допълнително заплащане. Освен това ще спестите пари, ако изберете стандартен модел, а не персонализиран. В ценовата листа можете да видите различните варианти и цени.

Дизайнерският радиатор често има двойна функция в банята: от една страна служи за отопление на стаята, от друга страна служи като нагревател за кърпи. Ето защо повечето радиатори за баня са проектирани с голямо разстояние между тръбите. Това улеснява окачването на кърпи върху него.

В днешно време много хора използват подово отопление. Подовото отопление е устойчиво решение за отопление, но има някои недостатъци по отношение на лекотата на използване. Например, може да отнеме няколко часа, за да се затопли стая като банята. В допълнение, банята все още може да се усеща хладна въпреки отоплението. В такива случаи за банята е особено подходящ електрически дизайнерски радиатор. В края на краищата вашата баня е място, където често присъствате за кратък период от време и искате бързо да се затопли до приятна температура. Електрическите радиатори осигуряват приятно излъчване и загряват цялата баня за кратко време благодарение на високата си мощност. Тук ще намерите всички предимства на електрическите радиатори за баня.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.