fbpx

Постигане на здравословен вътрешен климат

Zehnder предлага всичко необходимо за здравословен климат в дома!

Здраве и вентилация

Здравето и комфортът са важни, ако искате да живеете комфортно. Домовете стават все по-добре изолирани. Това спестява енергия, но също така намалява циркулацията на въздуха в къщата. Ето защо вентилацията е необходима за здравословен вътрешен климат. Просто казано, вентилацията е вкарване на „свеж“ въздух и извеждане на „използвания“ вътрешен въздух навън.

Работата, ученето, готвенето и спането у дома замърсяват въздуха в помещенията. Добрата вентилация предотвратява задържането на вредни вещества и частици в дома ви. Това намалява риска от здравословни проблеми и ви кара да се чувствате по-енергични.

Енергийно ефективна вентилация

Енергийно ефективната вентилация стартира с избор на вентилационна система с възстановяване на енергията, известна още като вентилация с възстановяване на топлината или вентилация с топлинна рекуперация. С този тип вентилационна система енергията не се губи, когато се използва свеж външен въздух за вентилация на вашия дом.

През зимата топлообменникът в модула за рекуперация на топлина осигурява възстановяване на топлината: изходящият въздух протича във въздуховоди по протежение на студения външен въздух, за да загрее въздуха, влизащ в дома. През лятото се случва обратното: тогава външният въздух пренася топлина към изходящия по-хладен вътрешен въздух. Приятно топло през зимата, приятно и прохладно през лятото.

Вентилация в банята

По време на душ, в банята се създава влажен и топъл въздух; идеалният климат за прахови акари и гъбички. Това прави вашата баня нездравословна и е важно този влажен въздух да се изведе от банята възможно най-бързо чрез аспирация.

Охлаждане с вентилация

Въпросът „Как да го поддържаме топъл?“ винаги е бил важен при проектирането на дома, но модерните домове сега са толкова добре изолирани и въздухоплътни, че въпросът „Как да го охладим?“ е все по-важен. Поддържането на прохладен дом също е актуална тема заради топлите лета.

Вентилационна система с рекуперация на енергия охлажда въздуха, който влиза във вашия дом през лятото. Ако в дома има и активна система за охлаждане, можете да спестите много енергия. Климатикът или термопомпата за охлаждане не трябва да работят толкова много.

Отопление с електричество

Трябва да се грижим добре за Земята. Използването на изкопаеми горива за жилища сега рязко намалява. Електричеството е норма.

С електрически радиатор можете да отоплите дома си бързо, енергийно ефективно и много удобно. Освен това електрическите радиатори са идеалното допълнение към подовото отопление и термопомпата. По този начин създавате и комфортна среда за живеене в банята, спалнята или кабинета. И това е много просто. Един електрически радиатор изисква само контакт и се монтира за нула време.

Точно като „обикновените“ радиатори, електрическите радиатори се предлагат в много модели и цветове. Това ви позволява да отоплявате дома си енергийно ефективно, приятно и с красив дизайн.

Често задавани въпроси

За вентилация в банята

Здравословната влажност е между 40% и 60%. В банята този процент бързо се покачва. Особено докато се къпете. Влажният, топъл въздух е идеалният климат за прахови акари и мухъл. Това прави вашата баня мръсна и нездравословна. Ето защо е важно този влажен въздух да се изведе от банята възможно най-бързо чрез аспирация.

Повечето хора затоплят банята си точно преди да я използват. Например с електрически радиатор. Въздухът в банята се загрява бързо от радиатора, но не и прозорците, огледалата, стените и плочките. Влажността се повишава когато си взимате душ. Тогава тази разлика в температурата причинява замъглено огледало и конденз по стените. Кондензът в банята може да се избегне, като оставите банята да се затопли добре преди душ. Недостатък на това е ненужната консумация на енергия. По-устойчиво решение е да се осигури допълнително изсмукване на въздуха в банята по време на душ чрез подходяща вентилация. Това може да стане с вентилационна система.

Можете оптимално да вентилирате баня с балансирана вентилация. За да илюстрираме: След горещ душ са необходими около 1,5 часа с балансирана вентилация, преди банята ви отново да е без влага. Да предположим, че отваряте само прозорец, тогава това отнема около 2,5 часа.

При механичната вентилация въздухът се „извлича“ от дома чрез клапи в тавана или стената. Външният въздух влиза в банята през прозоречни решетки или пукнатини. Балансираната вентилационна система с възстановяване на топлината незабавно премахва влагата, която се носи във въздуха. В същото време системата доставя свеж външен въздух без загуба на топлина. Енергоефективно решение за вентилация в банята!

Замъглените огледала и прозорци и кондензът по стените ще изчезнат значително по-бързо, отколкото ако няма инсталирана вентилационна система. Това дава по-малък шанс за разпространение на плесени и прахови акари.

Нямате вентилационна система в банята си? След това поне отворете прозореца и всяка вентилационна решетка по време и след душ.

Има различни вентилационни системи с хигро сензори. Тези вградени сензори за влажност откриват повишена влажност. След това вентилаторът извлича допълнителен въздух от банята. Пример за такава вентилационна система е ComfoAir Q (с възстановяване на топлината).

Влажността в банята е висока. Поради изпаряването на водата по време на горещ душ, вие бързо генерирате твърде много влага в тази стая. Когато проветрявате допълнително, влагата във въздуха се изхвърля навън. Това не се случва само с въздуха в банята, но във всички помещения на къщата. В същото време, особено през зимата, навлиза външен въздух с ниска влажност.

Страдате ли от сухота в очите или чувствителни дихателни пътища? Тогава можете да предотвратите прекалено сухия въздух в дома си, като използвате повторно влагата, която вече присъства в дома ви, например от душ, другаде в къщата. Можете да направите това с вентилационна система с енталпиен топлообменник. В енталпийния топлообменник двата въздушни потока (входящ и изходящ) се приближават един до друг. Те остават разделени от тънка мембрана. В резултат на това се пренася влага, но вирусните частици и миризмата се държат отделно. Например, система за възстановяване на топлината с енталпиен топлообменник поддържа влажността в къщата на правилното ниво.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.