fbpx

Какво представлява механичната вентилация с топлинна рекуперация (MVHR / HRV)?

Комфортната вътрешна вентилационна система с до 95% рекуперация на топлина осигурява енергийно оптимизиран въздушен обмен, който може автоматично да се контролира според индивидуалните изисквания. Компонентите на системата, интелигентно проектирани да работят заедно, осигуряват постоянен приток на свеж въздух, като същевременно извличат отработения въздух.

Вентилацията с рекуперация на топлина е крайъгълният камък на комфортния и енергийно ефективен вътрешен климат и за поддържане на Вашето здраве. Това се отнася както за вентилация в жилищни сгради, така и за нежилищни сгради. Zehnder предлага разнообразие от системи за разпределение на въздуха: Zehnder InFloor, Zehnder OnFloor или комбинация от двете.

Какви са ползите на вентилационната система с рекуперация?

Намаляване на разходи

Силно намаляване на разходите за допълнително затопляне или охлаждане на външния въздух

Циркулация на чист и свеж въздух

Постоянен приток на свеж, наситен с кислород въздух, като успоредно с това балансирано отвеждане на миризми, излишна влага, въглероден диоксид и други газове

Максимален потенциал независимо от сезона

Рекуперацията на топлина работи и през зимата и през лятото, като в летните нощи може да се възползвате от летния байпас на уредите, за да охлаждате пасивно Вашата сграда без допълнителни разходи

С грижа за природата

Всичките уреди на Зендер консумират по-малко от 0.45W/м3, а спестяват между 6 и 9W/м3! Филтрите и самите уреди са направени от рециклируеми материали.

Какви видове вентилационни системи има?

Коя вентилационна система да изберете за жилищна сграда или Вашия дом? Кой е най-добрият избор за ново строителство и кое работи добре при реновации? Каква е разликата между естествена вентилация, смесена вентилация и балансирана вентилация?

В момента се предпочитат системи за възстановяване на топлината (балансирана вентилация или вентилационна с топлинна рекуперация), особено при проекти за ново строителство и проекти за цялостно обновяване. Свържете се с нас и ще се радваме да намерим идеалното решение за Вашия проект.

От естествена към механична вентилация

В домовете на нашите баби и дядовци изобщо не е имало вентилационна система. Или не? Вентилацията се е извършвала по „естествен“ начин: прозорците и вратите се отварят и въздухът може да циркулира свободно през пукнатини и пролуки. По това време къщите бяха едва изолирани. Това със сигурност не беше идеалната ситуация за вентилация на банята или други (влажни) зони. За щастие това се промени много през годините.

Благодарение на по-строгите закони и разпоредби относно вентилацията за нови и санирани сгради, домовете сега са по-добре изолирани от всякога. Въздухоплътното строителство дори е норма от 2021 г. Следователно механичната вентилация е почти задължителна. Но коя вентилационна система е най-подходяща за оптимална вентилация и пестене на енергия?

HRV: Система за рекуперация на топлина (балансирана вентилация)

Еволюцията към въздухоплътна конструкция дава предимство на балансираната вентилационна система. Тъй като, докато при смесената вентилационна система свежият въздух все още се доставя естествено през вентилационни решетки в прозореца или стената и се отстранява механично с помощта на вентилационна кутия, при вентилацията с топлинна рекуперация целият вентилационен процес е напълно контролиран и механичен. Следователно работи много по-енергийно ефективно и поддържа перфектния баланс на вътрешния климат.

Всеки, който строи въздухоплътно – и иска да отговаря на най-новите стандарти за енергийни характеристики – би било добре да инвестира в балансирана вентилация. Цената на вентилационна система с топлинна рекуперация може да е малко по-висока, тъй като са необходими два вентилатора за механично подаване и отвеждане на въздуха, но точно поради това вентилацията ще бъде много по-ефективна и сметката за енергия ще бъде по-малка.

Как работи топлинната рекуперация?

Основният принцип при рекуперацията на топлина е същият като при всяка друга вентилационна система: свеж въздух се подава към „сухите“ жилищни помещения като всекидневна, спалня и офис. В допълнение, влажният въздух се отделя през „влажните“ зони като кухнята, банята и тоалетната. В система с топлинна рекуперация, захранването със свеж въздух и отвеждането на отработен въздух са напълно механични чрез два вентилатора във вентилационния модул. Те взаимно се поддържат в баланс. По този начин дебитът се регулира автоматично и постоянно в зависимост от площта на различните помещения и желаната комфортна температура и енергийна ефективност. Ето защо тази система се нарича още балансирана вентилация (и вентилационна система с топлинна рекуперация).

При балансираната вентилация няма вентилационни отвори в стените или прозорците, както при смесената вентилация. Свежият външен въздух се засмуква през клапи на покрива или в стената. След това вентилацията в къщата се контролира чрез мрежа от вентилационни канали и вентилатори. Всички вентилационни отвори и клапи (за изхвърляне на използвания вътрешен въздух в мокрите зони) са интегрирани в интериора възможно най-фино и ненатрапчиво. Днес има многобройни естетически и дизайнерски решения, така че тези решетки и клапи да не се открояват.

Пример:

Да предположим, че монтирате система за възстановяване на топлината в къща, тогава вентилационният модул на тавана засмуква студен външен въздух от 10°C през зимата. Топлообменникът в уреда за възстановяване на топлина, загрява въздуха чрез възстановяване на топлината от отработения въздух и по този начин загрява подавания въздух от 10 до 21°C. След това топлината преминава през канали и вентилационни отвори към различните стаи. През лятото се случва обратното. Студът на вътрешния въздух се използва за охлаждане на по-топлия въздух, вкаран отвън и след това преминал през дома. Благодарение на такава система за възстановяване на топлината, отоплението или климатизацията не трябва да работят изобщо или съвсем малко, така че общото потребление на енергия в дома в крайна сметка ще бъде по-ниско. А и целият въздух бива филтриран, което създава по-здравословен вътрешен климат.

Топлообменна вентилация

Вентилацията с възстановяване на топлината е най-здравословната, удобна и енергийно ефективна вентилационна система. Тя осигурява оптимално снабдяване с кислород без течения, което предпазва помещенията от влага и мухъл, но благодарение на интегрирането на модул за рекуперация на топлина (вентилация с рекуперация на топлина), тази вентилация също така помага да се намали потреблението на енергия. Топлообменникът работи, загрявайки входящия въздух чрез топлината на изходящия. Това става, като два въздушни потока се оставят да текат близо един до друг, без да се смесват. В рекуперационния уред това се извършва с помощта на топлообменник, при който входящият и изходящият въздух са разделени от тънка мембрана.

HRV системи и филтри

Вентилацията поддържа въздуха здрав. Добрата вентилационна система гарантира добро качество на въздуха в дома. За да подобрите допълнително качеството на въздуха, вашето устройство за възстановяване на топлина може да бъде снабдено със специални филтри за частици. Те филтрират полени и прахови частици от подавания въздух. Идеален за хора, които страдат от алергии.

Предимствата на вентилацията с топлинна рекуперация накратко

HRV системите предлагат много предимства. Например възстановяването на топлина гарантира, че вентилирате дома си със свеж външен въздух, без вътрешната температура да се променя. Чрез вентилация с рекуперация на топлина, не по-малко от 95% от топлината или хладината от отработения въздух може да се върне към подавания въздух. В допълнение, с уред за рекуперация на топлина спестявате много от разходите си за енергия. Освен това уредът за рекуперация на топлина осигурява повече комфорт на живот и е полезен за вашето здраве.

Открийте какво може да направи за Вас топлинната рекуперация (HRV)

И накрая, точно като вентилационна система C, вентилационния уред и централната въздухоразпределителна система на система D са лесни за инсталиране и поддръжка. Работата е винаги удобна за потребителя, благодарение на дисплея с интуитивен екран. Гамата Zehnder също предлага различни решения, в зависимост от областта на приложение, бюджета и желаната енергийна ефективност.

Имате нужда от консултация и насоки?

Ние ще Ви консултираме и ще Ви подготвим 3D идеен проект за Вашата вентилационна система, ще оптимизираме разпределението на дебитите за различните помещения и ще Ви предложим най-подходящия уред и система за Вашия проект.

Нашата цел е да получите добре функционираща и оптимизирана система, която да Ви осигури максимален комфорт и минимални разходи!

Притеснявате се дали ще монтирате вентилационната система правилно?

Нашите монтажни групи са екипирани и обучени и имат необходимите познания, за да могат да монтират качествено и бързо Вашата вентилационна система.

Не е необходимо да търсите други фирми, които да Ви направят отворите в стените или да Ви осигурят електрическото захранване на системата. Ние имаме необходимото оборудване да разпробием всички необходими отвори и да захраним системата.

 

Не знаете какво трябва да правите, за да поддържате правилно системата?

След извършване на монтажа и наладката на системата, ние ще Ви инструктираме, как да работите със системата и какво е необходимо за нейната поддръжка.

Предлагаме и договор за поддръжка и профилактика на системата, който ще Ви освободи от ангажимента, Вие да се занимавате с това!

Какъв е процесът на работа?

В Zehnder България Ви предлагаме цялата гама от услуги, от проектиране до поддръжка.

1. Заявка за консултация

След като заявите Вашата консултация, ще се органзира онлайн среща, в която ще ни разкажете какво търсите и какви са Вашите желания за проекта.

2. Изготвяне на идеен проект

На база на информацията, която ни предоставите по време на срещата, ще изготвим БЕЗПЛАТЕН идеен проект за вентилацонна система с рекуперация за Вашия апартамент, къща или офис.

3. Доставка и монтаж на вентилационната система

Голяма част от продуктите поддържаме на склад, а неналичните доставяме в най-кратки срокове.Монтажът се извършва в рамките на 5-7 работни дни, обикновено на два етапа.

4. Поддръжка

В рамките на гаранцията на монтираната вентилационна система може да сключите договор за поддръжка, при което ние ще се грижим за регулярната профилактика на системата и подмяна на филтрите.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.