fbpx

Видове вентилационни системи

Вентилационните системи непрекъснато доставят свеж въздух. И това е здравословно! Но какви видове вентилационни системи има? И кой тип вентилационна система е подходяща за вашия (нов) дом? Обясняваме по-долу.

3 вида вентилационни системи

Всеки дом е различен. Коя вентилационна система е подходяща за вашия дом зависи от редица неща. Например, площта и разпределението на вашия дом. И независимо дали строите нова къща или ремонтирате стара. При ново строителство е по-лесно да се включи вентилационна система в проекта. За щастие има и видове вентилационни системи при саниране.

А - Естествена вентилация

Естествената вентилация е базовият тип вентилационна система. Пресният въздух влиза през решетки, прозорци и врати. И излиза по същия начин. Евтино е, но недостатъкът е, че не може да се контролира. Ако е студено със силен вятър, можете бързо да затворите всичко. А това е нездравословно. Просто трябва да отворите всичко отново след това. Вентилация тип А се среща главно в по-стари къщи.

 • Естествено подаване и отвеждане на въздух
 • Отваряте сами прозореца или вратата
 • Високи разходи за енергия
 • Въздухът не е филтриран
 • Възможни външни шумове

Б - Смесена вентилация

Смесената вентилация е комбинация от естествена и механична вентилация. Свежият външен въздух влиза естествено в дома ви. Например, чрез решетки над прозорците в хола и спалните. Вентилатор в кухнята, банята, склада или тоалетната премахва замърсения, влажен въздух. Това може да стане ръчно или автоматично, въз основа на измерените стойности на влага или CO2.

 • Ръчно управление или със сензори
 • Заема малко място
 • Идеална при ремонт
 • Ограничена поддръжка
 • Високи разходи за енергия

В - Механична вентилация

Вентилация с възстановяване на топлина (HRV) или вентилация с възстановяване на енергия (ERV) има предимството, че подаването и отвеждането на въздух се контролира напълно механично. Този тип вентилационна система винаги доставя пресен въздух в количество равно на извлечения замърсен въздух. Ето защо този тип вентилация се нарича още „балансирана вентилация“. Основно предимство на механичната вентилация е възстановяването на топлината. Вентилационният модул с рекуперация, гарантира, че топлината от отработения въздух се прехвърля към входящия въздух. В резултат на това той вече е предварително загрят. Удобен и осигурява значителни икономии на енергия. 

 • Постоянно снабдяване с чист и филтриран въздух
 • Замърсеният въздух винаги се изхвърля
 • Спестяване на енергия чрез възстановяване на топлината и влага
 • Може да се надгради с добавки за охлаждане и отопление

Открийте ClimateSwitch

С ClimateSwitch сезоните се сливат безпроблемно. Вентилационната технология на Zehnder охлажда и отоплява интуитивно. В точното време, винаги с чист външен въздух.

Вентилация с топлинна рекуперация

Вентилационните системи с топлинна рекуперация на Zehnder създават комфортен и здравословен вътрешен климат във Вашия дом.

Системи за разпределение на въздуха

Всичко необходимо за една цялостна вентилационна система. Всички елементи се вързват безпроблемно към вентилационния модул.

Zehnder ComfoPlan Design

Искате да се възползвате от ползите на вентилационната система с рекуперация и търсите решение за Вашия проект? На база на нашия дългогодишен опит нашият екип ще изготви безплатната консултация, която включва изчисление на въздушните потоци, създаване на идеен проект за Вашия проект, както и изготвянето на оферта за цялостна вентилационна система.

Нуждаете се от помощ или отговори? Радваме се да Ви помогнем!

Ако искате да научите повече за Zehnder или ако имате въпроси относно други теми или продукти на Zehnder, моля свържете се с нас по телефона или имейл. Ще се радваме да отговорим на всички Ваши въпроси.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Zehnder в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.